Tuesday 13 September 2011

nasi hangit, periuk hangus & masakan saya...

memasak bukan la kepakaran saya...mmg tak minat sangat. sebab ada sejarahnya..saya dilahirkan sebagai anak ke 4. saya ada 3 orang kakak, jd mereka la yg lebih pandai memasak terutama kakak sulung saya. semua masakannya sedap bagi saya. tambahan pula waktu saya di tingkatan 1, bapa membuka kedai makan. jd yg tukang masak ialah 2 orang kakak saya dibantu ibu...jd saya bantu makan saja..haha

bila saya pindah ke KL ketika berumur 20 tahun, saya tinggal di rumah bujang di kampung baru. jd di situ la bermulanya aktiviti memasak yg mmg saya tak suka. pertama kali memasak nasi, bukan sahaja nasi yang hangit tetapi periuk pun hangus terbakar. mmg mcm agak lucu tp ini la yg benar2 terjadi...( maklum la saya mmg tak pernah masak nasi )

setelah berkahwin ketika berusia 21 thn 4 bulan, saya takde pilihan melainkan kena memasak juga walaupun tak berapa nak suka. tambahan bila dah ada anak2, memasak jadi agenda wajib...walaupun tidak sesedap mana, tp kadangkala layan la juga kehendak anak2...

masak lauk simple2 boleh la...saya mmg tak pandai masak yg susah2. masak kek, buat kueh mueh mmg tak pandai. kalau kek pun yg bodoh2 jer...yg cuma bubuh tepung, telur, gula, butter...boleh la. kalau kueh raya, lagi la tak pandai. memandangkan saya pun tak suka makan kueh raya maka tak kuasa nak belajar...
( mi goreng ala2 mamak...ntah la yer ke tidak )

( mihun goreng udang kering paling disukai anak2 )


( sambal sotong ~ fevret anis )


kadang2 saya masak mengikut selera anak2. anak nombor 2, alia yg selalu pandai memandai minta di masakkan apa2. anak no 1, anis tak berapa kisah...aina anak bungsu, kalau saya masak apa pun selalu kata sedap. dialog mengampunya berbunyi begini - "ibu kalau masak, apa pun sedap..." hehehe..aina arissa, sibungsu saya yg sangattttttt pandai mengambil hati.

antara yg selalu masak ialah nasi ayam, resepi nasi ayam ni saya reka sendiri ikut selera. selera saya la...haha...tp digemari anak2 juga. kadang2 masak juga nasi minyak sempoi2 (tak sesedap yg kakak saya masak). kalau nasi minyak, lauknya ayam masak merah. kadang2 kari ayam, utk menyedapkan tekak saya..buatlah acar mentah (jelatah).
( kari ayam fevret alia & aina )


( ikan bilis goreng kering + cili api ni fevret anis adrina )


( nasi goreng cina sesuai utk sarapan, tp kadang2 malam pun layan juga..hehe )


kesemua anak2 saya suka ikan talapia dan keli. selalunya saya goreng kering. utk aina dia makan begitu je, layan dengan kicap manis. anis dan alia suka ikan goreng bercili (cili api + bawang jer...) sebab saya tak makan ikan, maka alternatifnya..goreng telur je la utk saya.

kalau mi, anak2 suka mi hailam. kadang2 kalau rajin buat chicken chop untuk makan malam, hujung minggu la selalunya. kalau sarapan, buat nasi lemak. sambal ikan bilis atau sambal sotong. sebagai pelengkap, goreng telur dadar. nasi goreng cina dan nasi goreng ikan bilis turut disukai anak2. tetapi mihun goreng udang kering lebih disukai....jadi saya buat la pelan2...tak sedap sangat tp boleh la drp takde apa nak dimakan...

( chicken chop ~ fevret semua orang, )


( nasi ayam ~ menu pilihan bila tak tau nak masak apa..)


( nasi lemak ~ pevret semua orang, menu hujung minggu )

kdg2 teringin belajar masak tp entah bila la tu...sejak kebelakangan ni, aina dan alia suka makan spageti. buat la juga..seronok tenguk dorang makan. satu hari sampai tiga kali. sedaplah tu kot...

pelan2 saya nak tambah koleksi resepi2 yg saya nak masak utk anak2...dan utk diri sendiri juga. tak kisah la walau tak sesedap chef wan asalkan kenyang perut....




5 comments:

  1. suka!!!!! akak, mintak resepi nasik goreng cina tuh... nampak delicious....

    ReplyDelete
  2. semuanya nampak sedap dan pastinya memang sedap dan bersih

    ReplyDelete
  3. ermmm nyum..nyum...sedapnya...

    ReplyDelete
  4. akak dah pernah bagi resepi ni dulu...cuba tgk kat msg di FB....

    ReplyDelete
  5. ana/ummiP3 ~ insyaAllah bersih, sedap belum pasti tp boleh la utk kenyangkan perut..huhu

    ReplyDelete